• Handtherapie

  Handtherapie

Handtherapie Terneuzen

Wanneer handtherapie?

Handtherapie is de behandeling en de begeleiding van mensen die hun armen en handen niet (meer) kunnen gebruiken zoals ze wensen. Deze problemen kunnen worden veroorzaakt door zeer uiteenlopende redenen.

Veel voorkomende behandelingen zijn:
 • Handartrose (vaak de duim)
 • Vinger uit de kom (luxatie)
 • KANS (voorheen RSI klachten)
 • Malletvinger
 • Triggerfinger
 • Skiduim
 • Carpaal Tunnel Syndroom
 • Quervain (irritatie van specifieke pezen)
 • Kneuzingen of breuken van pols / hand / vinger (ook na operatie)
 • Dupuytren

Ook enkele behandelingen na een operatieve ingreep behandelen we in onze praktijk.

Binnen de handtherapie staat naast het verbeteren van de handfuncties zoals bewegen en kracht, het weer kunnen uitvoeren van de dagelijkse activiteiten die voor u belangrijk zijn centraal. Waar nodig kan een spalk of brace op maat worden gemaakt.

We hebben een goede samenwerking met hand-fysiotherapeuten in de regio, het Hand en Pols Centrum Terneuzen en korte lijnen met afdeling plastische chirurgie (handchirurgen) en orthopedie. Hierdoor kan waar nodig snel worden overlegd.

Hoe ziet de behandeling eruit?

 • Intakegesprek: de behandeling begint altijd met een intakegesprek en uitgebreid onderzoek. In het gesprek vragen we onder andere wat uw klachten zijn, wat de gevolgen daarvan zijn voor uw dagelijkse activiteiten, werk, school en dergelijke. Soms is dit ook een meetmoment voor de operatie die nog komen gaat.
 • Onderzoek: voordat we kunnen gaan behandelingen willen we eerst weten wat het huidig functioneren is en wat de handproblemen zijn. Samen stellen we doelen op en bespreken we de behandelmogelijkheden. Het testen herhalen we tijdens het behandeltraject regelmatig zodat we kunnen zien of u vooruit bent gegaan.
 • Oefentherapie: met speciale oefeningen werkt u aan verbetering van onder andere beweging, kracht, gevoel en fijne motoriek in uw handen. Voor intensieve langdurige oefentherapie werken we samen met de hand-fysiotherapeut in de regio.
 • Littekenbehandeling: verklevingen door littekens kunnen de mobiliteit van gewrichten en pezen hinderen. Door o.a. massage, taping en siliconenpleisters kunnen littekens en verklevingen verbeterd worden.
 • Spalktherapie: een spalk zorgt voor rust, bescherming en ondersteunt bij verschillende handproblemen het herstelproces en/of het gebruik van uw hand. Spalken worden volledig op maat gemaakt waarbij u keuze heeft uit verschillende materialen. Dit kan ook een tijdelijke proefspalk zijn, voordat u word doorverwezen naar Gardeslen. Uw handtherapeut kan ook advies geven over de aanschaf van een specifieke spalk.
 • Ergonomische adviezen voor dagelijkse activiteiten: we kijken samen hoe u op dit moment de dagelijkse taken in bijvoorbeeld zelfverzorging, huishouden, uw werk, hobby’s en gebruik van vervoer op een verantwoorde manier kunt uitvoeren. Naarmate uw herstel vordert, wordt er steeds gekeken hoe deze manier steeds meer op uw eigen vertrouwde werkwijze kan gaan lijken. Bij chronische klacht leren we u hoe op een juiste manier de handen kunt blijven gebruiken (gewricht bescherming / ergonomie).
 • Hulpmiddelen: het kan zijn dat hulpmiddelen u (tijdelijk) kunnen helpen om dagelijkse handelingen weer zelfstandig te doen. Een hand-ergotherapeut heeft de expertise om met u samen te kijken met welke hulpmiddelen dat kan en hoe u deze het beste kunt gebruiken.

Vergoeding

Handtherapie valt onder ergotherapie. Het wordt voor 10 uur op jaarbasis vergoed vanuit de basisverzekering van uw zorgverzekeraar. U kunt in de meeste gevallen ook zonder verwijzing terecht. Mogelijk heeft u een aanvullend pakket waardoor u extra uren vergoed kunt krijgen, kijk dit in uw polis na. De ziektekostenverzekeraar hanteert voor de basisverzekering een eigen risico, dit eigen risico geldt ook voor de ergotherapie behandeling. Het eigen risico kunt u bij uw eigen zorgverzekeraar opvragen. Spalken via de handtherapie worden niet vergoed. In sommige gevallen kunt u doorverwezen worden naar Gardeslen via een medisch specialist om in aanmerking te komen voor een (gedeeltelijke) vergoeding.
Stacks Image 2031

Contact

Binnen onze praktijk is Chantal Uijtdehaag als handtherapeut werkzaam. Voor aanmelding of meer informatie kunt u ons contacteren via telefoonnummer 0115-622655 of via mail info@ergotherapieterneuzen.nl. Vermeld dan dat het gaat om hand/pols klachten. Wij zijn bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Voor meer informatie kunt u ook onze website raadplegen: www.ergotherapieterneuzen.nl.

ADRES

Paramedisch Centrum Beethoven
Beethovenhof 3A
4536 AE Terneuzen

TELEFOON

T 0115-622655

SOCIAL MEDIA

Gerealiseerd met Webcompact van Laveto.